8 december 2021

Wat is een wildrooster en waar wordt het voor gebruikt?

2 min read

Je hebt het vast wel eens gezien: een wild rooster. Wist je dat er verschillende soorten roosters bestaan? En weet jij waar een betonbak voor dient?

Wat is een wild rooster?

Een wild rooster is een rooster dat wordt gebruikt om te voorkomen dat dieren een bepaald gebied verlaten of betreden, waarbij verkeer en voetgangers vrije doorgang behouden.

Soorten roosters

Er zijn verschillende soorten roosters: veeroosters en wild roosters. Een veerooster is geschikt voor, zoals de naam doet vermoeden, vee. Voornamelijk koeien en schapen kunnen niet over een veerooster lopen, omdat de ronde buizen te klein zijn voor de hoeven en te ver uit elkaar staan. Een wild rooster houdt voornamelijk groter wild tegen, zoals zwijnen en herten, waarbij de platte buizen te ver uit elkaar staan om het te passeren. Groot wild heeft kleinere hoeven, waardoor het wel over een veerooster zou kunnen lopen.

Hoe ziet een wild rooster eruit?

Zoal gezegd zijn er twee soorten roosters. Hoewel ze er verschillend uitzien en een ander doel hebben, zijn er grote overeenkomsten. Zo bestaan beide roosters uit meerdere stalen buizen op een rij met grote ruimtes ertussen. De buizen van een veerooster zijn rond, die van een rooster voor wild plat. De roosters kun je vinden rondom weilanden waar werkzaamheden plaatsvinden of natuurgebieden waar je kunt wandelen. In beide gevallen dienen de dieren in hun eigen leefgebied te blijven om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Eisen aan een wild rooster

Er zijn rooster verkrijgbaar voor zowel licht als zwaar verkeer. Beide roosters voldoen aan de NEN-normen en hebben prefab betonbakken, die onder wild roosters geplaatst worden, het KOMO-keurmerk. Die betonbakken bevatten faunatrappen waarmee amfibieën en reptielen gemakkelijk uit de bak kunnen klimmen wanneer die per ongeluk in de bak zijn beland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *